PASPARTU DESIGN 

PASPARTU DESIGN 

Menu

ARHITECTURA

7 Jan 2023

Povești din șantiere

De-a lungul istoriei, breasla constructorilor este cea care ne-a lăsat moștenire clădirile pe care astăzi le admirăm. Ne-au lăsat și legende legate de ctitorii, cea mai cunoscută fiind a Meșterului Manole. Pe lângă partea materială, sunt modele de determinare, inovație, sacrificiu, credință, muncă, răbdare, facere și refacere până când au reușit.

Din experiența șantierelor respectul față de breasla constructorilor este punctul de pornire pentru un proiect de succes. Am avut șansa să cunosc oameni deosebiți în șantiere, constructivi, curajoși, modești, harnici și sensibili. Îmi aduc aminte cum m-a întâmpinat într-o dimineață în șantier domnul inginer Ion Moga, care mi-a arătat cu emoție că “Soare mângâie molozul“. Și într-adevăr, ne lumina. 

Arhitecții și constructorii au responsabilitatea de a realiza proiecte durabile, care să îmbunătățească și înfrumusețeze viața societății. Dacă un proiect reușește să aducă mândrie și coeziune unei comunității întregi, așa cum a făcut Anghel Saligny nu numai cu podul de la Cernavodă, atunci sacrificiile nu sunt de prisos. Ca arhitect care a urmat același liceu cu Anghel Saligny și Ion Mincu, pot să spun, peste timp, că m-am inspirat din viața și viziunea lor. Arhitectura înseamnă mai ales evoluție.

7 Jan 2023

Care sunt problemele constructorilor din România anului 2022?

În încheierea evenimentului a luat cuvântul dr. ing. Cristian Romeo ERBAȘU, Președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții – FPSC.
*Lipsa forței de muncă

Conform statisticii, 350-400.000 de persoane lucrează în domeniul construcțiilor în România, iar în străinătate aproximativ 700.000 de persoane, cea mai mare parte în Uniunea Europeană. Lipsa forței de muncă este în continuare putenrnic resimțită de majoritatea companiilor.
*Folosirea tehnologiei în construcții | BIM Building Information Modeling
Un aspect important în domeniul construcțiilor este tehnologizarea, fiind al doilea cel mai puțin digitalizat domeniu la nivel mondial, după domeniul pisciculturii. În alte țări precum Cehia și Polonia, sunt centre de formare pentru utilizarea noilor tehnologii, BIM pentru cei din domeniu, prin care să crească eficiența și trasabilitatea informațiilor, inclusiv în mentenanță și operarea pe termen lung. În România, în proiectare se mai folosește BIM, în special de cei pasionați de tehnologie, dar din păcate nu se transferă către execuție și apoi mentenanță.
*Desele modificări ale legislației
Schimbările din legislație, facilitățile fiscale în domeniul construcțiilor au adus un plus, au atras forță de muncă și companiile au simțit impactul pozitiv în acest sens. Însă, de la 1 august 2022 legislația s-a schimbat, s-a redus plafonul la 10.000 lei pentru impozitare, și s-a aplicat rapid, deși era nevoie de o perioadă de pregătire pentru mediul de afaceri.
Impredictibilitatea legislativă suprapusă cu crizele succesive prin care am trecut pun presiune pe întreaga breaslă a constructorilor.
Investițiile în infrastructură și construcții sunt un mod dovedit de a depăși recesiunile, deoarece domeniul construcțiilor generează un întreg ecosistem cu consecințe pozitive și la nivel social.
Dacă în prima parte a evenimentului s-a discutat mai mult despre trecut, despre clădirile existente, important este să ne gândim și la clădirile noi care să facă față provocărilor secolului 22. Pe lângă latura cuantificabilă a clădirilor, cifre referitoare la bugete, eficiență energetică, este important să ne gândim și la latura simbolică a clădirilor și să fim conștienți că deciziile pe care le luăm, ce construim acum va influența viața generațiilor următoare cel puțin următorii 100 de ani.

7 Jan 2023

Intervenția & restaurarea clădirilor monument

Gabriela CARPOV, arhitect, vicepreședinte FPSC, Președintele Uniunii Naționale a Restauratorilor de Monumente Istorice (UNRMI) a susținut prelegerea “Nu putem construi viitorul fără a cunoaște si restaura trecutul”.
Doamna Carpov a prezentat amplul proces de restaurare, de la studiul istoric, cercetarea arhivelor, poveștile și evenimentele clădirilor, fotografii de arhivă, analiza modificărilor și adăugirilor de pe parcurs, până la expertize și consolidări cu atenție la detalii valoroase și sondaje care nu pot fi efectuate decât local în timpul proiectării. Nu trebuie uitat de aprobările comisiilor de specialitate, bugetele care nu pot anticipa tot ce va apărea pe parcurs, degradările care apar în clădiri între momentul studiilor și începerea execuției, asistența pe parcursul șantierului. Complexitatea demersului și numeroasele blocaje descurajează și fac uneori lupta aproape imposibilă. Un alt aspect important pe care l-a menționat a fost cel legat de lipsa profesioniștilor din execuție unde este necesar ca meșterul să știe multe din domenii variate: dulgherie, chimie, biologie, istorie, structură, tinichigerie, tencuieli, zidărie, etc.

7 Jan 2023

Legende și povești adevărate despre constructori vechi și noi  "Zidul de zidit/ visul de împlinit" Balada Meșterului ManoleDe la

Ziua Națională a Constructorului | 14 septembrie

Pe 14 septembrie 2022, în amfiteatrul Bibliotecii Academiei Române, a avut loc sărbătorirea Zilei Naționale a Constructorului aflată la cea de a treia ediție. Această reuniune a adunat specialiști din domeniu care au împărtășit din poveștile de succes ale inginerilor români, arhitecților și constructorilor care au clădit România modernă.
Prezentarea a fost emoționantă, constructivă, obiectivă și vreau să transmit poveștile pe care le-am auzit, multe despre trecut și despre acele personalități marcante care au lăsat în urmă un patrimoniu construit și imaterial, care continuă să fie model pentru constructorii de astăzi.
A fost un moment oportun de prezentare a personalităților inginerilor care au inovat și demonstrat imposibilul. Asemenea Meșterului Manole, fiecare a îndeplinit un vis, a zidit și s-a sacrificat, a luptat pentru a duce la bun final o construcție sau pentru a o salva de la demolare.

14 septembrie 1895 | inaugurarea Podului de la Cernavodă | inginer Anghel Saligny

Data pentru Ziua Constructorului a fost aleasă deoarece în această zi a avut loc deschiderea podului de la Cernavodă proiectat de inginerul Anghel Saligny. La acel moment, podul pe structură metalică era un eveniment de importantă internațională, deschiderea de 190 de m fiind cel mai mare din Europa și a treia din lume. Complexul Fetești - Cernavodă are o lungime de 21 km și mai conține patru deschideri de 140 m. Podul este o situat la o înălțime de 30 de metrii peste peste cota Dunării. Execuția a durat cinci ani.

Name:
Comment:
7 Jan 2023

5 măsuri eficiente pentru reducerea consumului de energie a construcțiilor noi

We shape our buildings; thereafter they shape us.” /“Dăm formă clădirilor; apoi ele ne formează pe noi.“ Winston Churchill

Mediul construit consumă aproximativ 40% din energia primară produsă la nivel global. O clădire are nevoie permanentă de încălzire și răcire pentru asigurarea confortului și de aici rezultă și consumul neîntrerupt.
Pentru a obține o reducere semnificativă a consumului de energie este necesară abordarea globală a unei clădiri și a proiectului. De exemplu dacă o clădire are pereți fără termoizolare, niciun sistem de încălzire și răcire nu va face față. Este necesar să cumulăm mai mulți factori, fiecare la fel de important pentru a atinge obiectivul de reducere a consumului de energie.
România, împărțită în patru zone climatice

Name:
Comment:
7 Jan 2023

Care sunt acele principii de bază pentru reducerea consumului de energie a construcțiilor

  1. Orientarea clădirii  Un prim pas important în alegerea așezării pe teren a unei clădiri noi o reprezintă orientarea față de punctele cardinale și față de soare. Orientarea est-vest este una care asigură lumină pe întreaga durată a zilei și creează și premisele pentru obținerea ventilației naturale. Diferența de temperatură dintre fațade conduce la deplasarea aerului rece spre cel cald, care se ridică.
  2.  Termoizolarea corectă a anvelopantei clădirii Când vorbim de reducerea consumului de energie, fie pentru încălzire, fie pentru răcire, vorbim de dimensionarea corectă a termoizolației care este stratul de protecție al unei clădiri împotriva frigului și/sau a căldurii. Anvelopanta este interfața clădirii dintre interior și exterior. Din anvelopanta clădirii fac parte toate elementele aflate în contact cu exteriorul: pereții exteriori, acoperișul, placa peste sol, tâmplăria.
  3. Etanșeitatea clădirii Etanșeitatea se referă la capacitatea unei clădiri de a fi închisă, fără a permite pierderea aerului cald/rece optim pentru interior. O dată încălzită sau răcită o clădire scopul este să păstrăm la interior temperatura. Cele mai vulnerabile zone sunt ramele tâmplăriilor, ușile, zonele de îmbinare a materialelor, zonele care perforează termoizolația (grile, hornuri, aerisiri, etc). Pentru a testa etanșeitatea unei clădiri se fac teste door-blower-test.
  4. Sistemele de instalații – utilizarea soarelui, vântului, apei și solului Domeniul instalațiilor a devenit foarte complex. Pe lângă instalațiile uzuale, electrice, sanitare, termice, este important să înțelegem că pentru reducerea consumului de energie sunt necesare mai multe sisteme care se completează unul pe celălalt. În funcție de suma tuturor consumatorilor dintr-o clădire, se propun unul sau mai multe sisteme de instalații.

    5. Execuția – montajul corect

    Toate principiile prezentate mai sus se proiectează, se decid din faza de proiect și se detaliază. Succesul unui proiect depinde de trei factori majori, calitatea proiectării și a detaliilor, acceptarea de către beneficiar a soluțiilor și buna execuție.
    În execuție, toate elementele, ideile, cerințele se suprapun: arhitectură, structură, sisteme de instalații. Realizarea, implementarea tuturor detaliilor este esențială pentru a ajunge la obiectivul de reducere a consumului de energie. Pe lângă acestea, mai intervin exigențe referitoare la nevoile beneficiarului, estetică, structură, legislație, hidroizolare, etc.







Name:
Comment:
Ispas Andrada Andreea
Cookie settings
X
This site uses cookies to offer you a better browsing experience.
You can accept them all, or choose the kinds of cookies you are happy to allow.
Privacy settings
Choose which cookies you wish to allow while you browse this website. Please note that some cookies cannot be turned off, because without them the website would not function.
Essential
To prevent spam this site uses Google Recaptcha in its contact forms.

This site may also use cookies for ecommerce and payment systems which are essential for the website to function properly.
Google Services
This site uses cookies from Google to access data such as the pages you visit and your IP address. Google services on this website may include:

- Google Maps
- Google Fonts
Data Driven
This site may use cookies to record visitor behavior, monitor ad conversions, and create audiences, including from:

- Google Analytics
- Google Ads conversion tracking
- Facebook (Meta Pixel)